Sundhed

For at få glade og aktive børn, som trives og har mulighed for at udvikle sig optimalt, er det vigtigt, at der er fokus på sundhed. Derfor er det vigtigt, at vi spiser rigtigt og bevæger os.

Vi ønsker glade og aktive børn, der trives og har mulighed for at udvikle sig optimalt. Vi har derfor fokus på sundhed; både en fysisk og psykisk sundhed; sunde børn er glade børn i en sund krop.

Sundhed sker gennem et fornuftigt forhold til både mad og motion.

Sundhed i et barneperspektiv

I Årslev Børnehave og Vuggestue prøver vi at lære børnene om sund kost og motion gennem mange praktiske gøremål. Det er for eksempel, når

• Børnene deltager i køkkenet, smager på maden og har lov at forholde sig nysgerrigt til den.
  • Børnene føler det naturligt at udvise glæde ved maden og spisesituationen.
  • Børnene oplever og erfarer at det er rart at bruge sin krop og være i bevægelse.
  • Der er fokus på barnets håndhygiejne, der er med til forebygge sygdom hos både børn og voksne.
  • Børnene oplever motion i al slags vejr.
  • Børnene er på løbetur. Løbeturen skal have et mål, for eksempel at løbe til hen til tunnellen. Det skal give mening for børnene – vi løber ikke kun for at løbe, men for at have en god oplevelse sammen. Det handler også om at få pulsen op og mærke hjertet slå.
  • Børnene er på gåtur. Gåturen lærer børnene at begå sig i trafikken og passe på hinanden. Børnene får bevæget kroppen og går fra a til b med hinanden i hånden. Børnene går ofte til en legeplads, hvor de leger og bevæger sig, hvorefter turen går hjem igen. Børnene oplever glæde ved kroppen i bevægelse.

Vi arbejder også med børnenes mentale sundhed ved at understøtte, at

• Børnene har afspænding om torsdagen.
  • Det enkelte barn får mulighed for at holde små pauser i løbet af dagen i fred og ro.
  • Have fokus på de gode relationer ved eksempelvis at have ”Fri for mobberi”, hvor barnet oplever at have værdi og lærer at være gode venner samt at skelne mellem at drille for alvor og for sjov.

Sundhed i et voksenperspektiv

Det er de voksne, der har ansvaret for at lære børnene om sundhed. Det gør vi blandt andet gennem

• Vores mad- og måltidspolitik, som vi anvender i hverdagen.
  • Den voksne som rollemodel i forhold til både maden, motion og vores tilgang til eksempelvis at komme ud i al slags vejr.
  • At den voksne spejler glæde og er rollemodel i forhold til at skabe en god stemning omkring spisesituationen.
  • At den voksne løber med børnene og motivere det enkelte barn.
  • At den voksne ser på det enkelte barns behov for eksempelvis pauser i løbet af dagen.
  • Den voksnes fokus for barnets særligheder såvel som dets plads i fællesskabet.